היסטרוסקופיה

אבחנתית, see&treat והיסטרוסקופיה ניתוחית

היסטרוסקופיה אבחנתית

בניגוד לנרתיק שהוא חלל פתוח וניתן להסתכל לתוכו בעזרת מפסק – (ספקולום), חלל הרחם הינו חלל סגור המצוי בחלקו העליון של הצוואר ולכן אין אפשרות לראותו בצורה ישירה.
כדי להתגבר על קושי זה פותח מכשיר ההיסטרוסקופ אשר חודר לעומק חלל הרחם דרך תעלת הצוואר.
הסתכלות אל תוך חלל הרחם על מנת לאבחן את מראהו נקראת היסטרוסקופיה אבחנתית.
היסטרוסקופיה (היסטרו= רחם, סקופיה =  הסתכלות) היא פעולה אשר בעזרתה אפשר לראות את חלל הרחם ולבצע במקרה הצורך פעולות ניתוחיות שונות.
היסטרוסקופ הוא צינור באורך כ – 25 ס"מ וקוטר של כ 1.8-4 מ"מ, דרכו עוברים סיבים אופטיים המאפשרים תאורה לחלל הרחם לצורך הגדרת מצבו.

היסטרוסקופיה מתווית באישה עם או עם חשד ל:

  1. דימום רחמי פתולוגי לפני או אחרי גיל הבלות
  2. אי פריון
  3. הפלות חוזרות
  4. הידבקויות תוך רחמיות
  5. מומי רחם (MULLERIAN ANOMALIES), כדוגמאת מחיצה תוך רחמית
  6. עיבוי רירית הרחם
  7. פוליפים ו/או שרירני רחם
  8. הוצאת התקן תוך רחמי או גוף זר מחלל הרחם
  9. חשד לשאריות הריון
  10. נגעים בתעלת צוואר הרחם

התוויות נגד להיסטרוסקופיה אבחנתית הינן:

  1. זיהום רחמי או צווארי פעיל
  2. מצב רפואי כללי אשר אינו מאפשר ביצועה
  3. הריון
היסטרוסקופיה אבחנתית היא פעולה פשוטה יחסית. ההיסטרוסקופ החדשני הינו כה צר שניתן להחדירו לחלל הרחם דרך צוואר הרחם ללא צורך בהרחבתו כפעולה מכינה, דבר המאפשר ביצוע פעולות אבחנתיות ללא צורך בהרדמה.
היסטרוסקופיה הינו תהליך המתבצע בגישה נרתיקית דרך צוואר הרחם. לצורך ביצוע הבדיקה יש להגדיל את נפח חלל הרחם ע"י חומר "מתווך" כגון תמיסה פיזיולוגית (נתרן כלורידי) המוזלף דרך מכשיר ההיסטרוסקופ. הגדלת נפח חלל הרחם מאפשרת ראיה טובה בשטח נרחב.
היסטרוסקופיה אבחנתית יכולה לשמש כפעולה משלימה לבדיקות אבחנתיות אחרות כגון בדיקת על-שמע (אולטראסאונד), צילום רחם (היסטרו-סלפינגוגרפיה ,HSG) או לצורך שלילת בעיה תוך רחמית כאשר תסמיני המחלה ממשיכים למרות בדיקות אבחנתיות שליליות לפתולוגיה (לדוגמא: דגימת רירית רחם).

היסטרוסקופ משמש לבדיקת:

  1. צוואר הרחם:צוואר הרחם הינו חלקו התחתון ביותר של הרחם הממוקם בחלקו הפנימי של נרתיק האשה.  צוואר הרחם נפתח במהלך לידה וכך מאפשר מעבר התינוק.
  2. חלל הרחם:זהו חלקו הפנימי של הרחם, המקום בו מתפתח ושוהה העובר בזמן הריון.
  3. פתחי החצוצרות:החצוצרות הינן צינוריות דקיקות המאפשרות מעבר ביצית האשה מהשחלה אל חלל הרחם. תהליך ההפריה התקין כתוצאה ממפגש ביצית וזרע מתרחש בחצוצרה ומשם נודדת הביצית אל חלל הרחם.

הבדיקה:

רוב ההיסטרוסקופיות האבחנתיות ניתנות לביצוע ללא הרדמה. ובהעדר קושי או עוות צוואר הרחם משך הפעולה קצר מאד.

לנשים אשר רגישות במיוחד לפעולה באזור זה או נשים עם בעיות רפואיות הדורשות ניטור אינטנסיבי שמורה האופציה לביצוע הפעולה תחת הרדמה כללית. בדיקות דם וצום טרם הפעולה אינן נחוצות לנשים העוברות את בדיקת ההיסטרוסקופיה לא תחת הרדמה כללית.  בכדי להימנע מביצוע הבדיקה בזמן הריון לא ידוע, הזמן הטוב ביותר לביצועה הינה המחצית הראשונה של המחזור החודשי (בין תום דמום הווסת ולפני מועד הביוץ).

בפרק זמן זה רירית הרחם הינה דקה במיוחד ובכך מתאפשרת ראות טובה. באשה עם דימום רחמי לא סדיר הזמן האידיאלי לפעולה אינו ניתן לחיזוי, לכן במקרים מסויימים בהם לא ניתן לבצע את הבדיקה עקב מיסוך דם הבדיקה נדחית למועד אחר. לנשים בגיל המעבר ניתן לבצע היסטרוסקופיה בכל זמן נתון.

הבדיקה עצמה:

הגישה המקובלת לביצוע הפעולה היא בתנוחת לידה כאשר קצה ההיסטרוסקופ מוחדר דרך הנרתיק לתעלת צוואר הרחם ותחת הסתכלות ישירה המכשיר מוחדר בהדרגה לתוך חלל הרחם. היום משתמשים בטכניקה "על-מגע"  דבר זה מתבצע ללא שימוש במכשור כגון "ספקולום וטנקולום"  (אוחז צוואר רחם).

מטרת שיטה זאת הינה הפחתת כאב למינימום. ההיסטרוסקופ מוחדר לפתח הנרתיק, הזלפה של תמיסת סליין (נוזל פיזיולוגי) מתבצעת עד למצב שניתן להבחין בצוואר הרחם. בשלב זה מוחדר  ההיסטרוסקופ דרך צוואר הרחם לתוך חלל הרחם.

הפעולה לכשעצמה הינה קצרה מאד וברוב המקרים פרט לאי נוחות קלה בבטן תחתונה שחולפת תוך מספר דקות, האישה אינה חשה כאב. לנשים הרגישות יותר לכאב מומלץ ליטול כשעתיים טרם הפעולה משככי כאב.

נשים המעוניינות יכולות להביט במסך לאורך כל הפעולה ואף לקבל הסבר והערכה של:

תעלת צוואר הרחם – ניתן להעריך את תעלת צוואר הרחם במהלך החדרת ההיסטרוסקופ. בסקירת התעלה ניתן לבדוק נגעים חשודים ע"י קירוב ההיסטרוסקופ לאתר הנגע.
הערכת חלל הרחם – כאשר ההיסטרוסקופ נמצא בתוך חלל הרחם, מרחיבים את חלל הרחם ע"י הזלפת חומר נוזל לצורך סקירתו. כך ניתן להתרשם מחלל הרחם,  פתחי החצוצרות,  רירית הרחם וכל ממצא פתולוגי כדוגמאת פוליפ, שרירן, הידבקויות או מחיצה.
 ניקוב הרחם הוא סיבוך נדיר (0.1 %). במקרה זה הנוהל הוא עצירת הפעולה, בדרך כלל, ללא צורך בהתערבות נוספת והמשך הפעולה תתבצע במועד מאוחר אחר.

היסטרוסקופיה ניתוחית במרפאה (see & treat)

בעזרת היסטרוסקופים חדישים ניתן היום לבצע היסטרוסקופיה ניתוחית באותו מעמד של ההיסטרוסקופיה אבחנתית. הציוד הממוזער מאפשר מעבר בתעלת צוואר הרחם ללא צורך בהרחבה.

המקרים שניתן לטפל בשיטה זאת: כריתת פוליפים, שרירנים, הפרדת הידבקויות, הסרת מחיצה, התקן תוך רחמי או שאריות הריון. הניסיון של הרופא חשוב כדי להחליט האם ניתן לבצע את הפעולה בשיטה see & treat או שיש צורך בפעולה בהרדמה על מנת שהפעולה תהיה מושלמת.מכיוון וההיסטרוסקופיה מתבצעת ללא הרדמה כללית, אין צורך בצום, בדיקת דם או א.ק.ג. ההתאוששות מהניתוח קצרה יותר.

היסטרוסקופיה ניתוחית

הסתכלות לתוך חלל הרחם וביצוע פעולות שונות נקראת היסטרוסקופיה ניתוחית. היסטרוסקופיה ניתוחית הינה פעולה יותר פולשנית בה ניתן לטפל בממצאים חריגים אשר התגלו במהלך היסטרוסקופיה אבחנתית או אולטרהסאונד.

היסטרוסקופיה ניתוחית מתווית באישה עם:

  1. דמום רחמי לא סדיר: דמום מוגבר בזמן הוסת ו/או דמום בין הוסתות. הסיבות השכיחות לדמומים אלה הן: פוליפים של רירית הרחם, שרירנים, שגשוג יתר של הרירית על רקע הפרעות הורמונליות, רירית נוונית (אטרופית) או סרטן רירית הרחם. ברוב המקרים בהם אובחן פוליפ או שרירן מומלץ שימוש בהיסטרוסקופיה ניתוחית להסרת הממצא. שימוש נוסף הוא מבוצע בנשים הסובלות מדמומים חזקים בזמן וסת ללא עדות לפתולוגיה בחלל הרחם. במקרים אלה ניתן להסיר או לצרוב את רירית הרחם (אבלציה). שימוש נוסף הוא אצל נשים עם דמום לא סדיר לאחר הפלה או לידה וקיים חשד באולטרה סאונד לשארית בחלל הרחם.
  2. אי פוריות והפלות:  טיפול בממצאים תוך רחמיים אשר יכולים לגרום לליקוי פוריות והפלות, כגון: הדבקויות תוך רחמיות המתבטאות בדרך כלל במיעוט הדמום הוסתי עד אל וסת, פוליפים או שרירנים אשר עלולים לפגום בתהליך השרשת העובר, ומומי רחם מולדים כגון מחיצה תוך רחמית שהיא גורם ידוע להפלות חוזרות.
  3. ממצאים באולטרה סאונד: בדיקת האולטרה סאונד הפכה בשנים אחרונות לבדיקה חשובה מאוד וניתן להגדירה כחלק בלתי נפרד מהבדיקה הגינקולוגית. גילוי ממצאים חשודים לפוליפ או לשארית אחרי לידה או הפלה מחייב ברוב המקרים הסרתם והיסטרוסקופיה ניתוחית היא הדרך העדיפה.

הניתוח:

היסטרוסקופיה ניתוחית הינה פעולה המתבצעת תחת אשפוז יומי ובדרך כלל תחת הרדמה כללית. יש צורך להקדים צום של 6 שעות ולבצע בדיקה המוגדרת כ "ספירת דם".

לנשים מעל גיל 40 יש צורך לבצע בדיקת א.ק.ג. ומעל גיל 60 גם צלום חזה. במצבים רפואיים מסוימים יהיה צורך בבדיקות נוספות וכן אישורים של מומחים במקצועות אחרים טרם הפעולה.

לאחר חיטוי הנרתיק מבצעים הרחבת צוואר הרחם. להבדיל מההיסטרוסקופ האבחנתי, להיסטרוסקופ ניתוחי קוטר רחב ויש צורך בהרחבת צוואר הרחם. ההיסטרוסקופ הניתוחי מוחדר לחלל הרחם תוך כדי ריאה ישירה על מסך. הרחבת צואר הרחם מתבצעת על ידי תמיסה פיזיולוגית (סיליין).

במהלך היסטרוסקופיה ניתוחית ניתן לחתוך רקמה או לעצור דמום על ידי צריבת כלי דם בחלל הרחם. שרירנים, פוליפים ושאריות הריון, ניתן להסיר מתוך חלל הרחם. מומים מולדים, כגון מחיצה ברחם או הדבקויות ניתן לחתוך באמצעות היסטרוסקופ.

ניתן גם להחדיר לחלל הרחם מכשירים צרים כדוגמא מספריים דרך תעלה צרה בהיסטרוסקופ וכך לבצע את הניתוח. בנוסף אפשר לבצע הרס (אבלציה) של רירית הרחם, הליך שבו נצרבת רירית הרחם.

סיכוני היסטרוסקופיה:

סיבוכים של היסטרוסקופיה עלולים לקרות לעיתים רחוקות. ניקוב של הרחם (חור הרחם) בזמן הפעולה נדיר מאוד. הידבקויות תוך רחמיות או זיהומים עלולים להתפתח לעיתים נדירות לאחר היסטרוסקופיה.
סבוכים אחרים הקשורים במדיום המשמש להגדלת נפח חלל הרחם גם כן נדירים ביותר, כולל הצטברות נוזל בריאות, וחוסר איזון מלחים.

טיפול לאחר הניתוח:

בעקבות היסטרוסקופיה ניתן לחוות הפרשות מהנרתיק, דימום או התכווצויות עשויים להופיע בימים הראשונים לאחר הפעולה.  פעילות גופנית ניתן לחדש לאחר מספר ימים. במקרים מסוימים יש המלצה על נטילת אסטרוגן (ע"פ מרשם) למשך מספר שבועות. נטילת אנטיביוטיקה אינה הכרחית אלא במקרים מיוחדים של חשד לזיהום. במקרים מסוימים יש צורך בהיסטרוסקופיה אבחנתית ביקורת על מנת לוודא שאין הידבקויות תוך רחמיות המתחדשות לעיתים לאחר הניתוח.

ביום ההיסטרוסקופיה ניתוחית

  • להגיע בשעה שנקבעה לך בצום של אוכל ושתייה לפי הנחיית המתאמת (ענת רבינוביץ).
  • להביא בדיקות ומסכים
  • להגיע עם מלווה
  • להגיע ללא תכשיטים
  • אישור הסכמה לניתוח

מידע על היסטרוסקופיה ניתוחית וטופס הסכמה

היסטרוסקופיה ניתוחית מתווית באישה עם:

הינך קובעת תור להיסטרוסקופיה ניתוחית.

בקבצים המצורפים תקבלי הסבר על היסטרוסקופיה ניתוחית ותוכלי לקרוא את טופס ההסכמה אשר את אמורה לחתום עליו ביום הניתוח. חשוב לציין שטפסי הסכמה חייבים לכלול את כל הסיבוכים האפשריים, גם את הנדירים ביותר ולכן הם "מפחידים" במידה מסוימת אבל חשוב שתהיי מודעת.

יש לציין שכל הניתוחים נעשים עם נוזל (סיילין) ולא גז ולכן כל הסיכונים הכרוכים בגז לא רלוונטיים.

בניסיוני של 20 שנה ואלפי ניתוחים היסטרוסקופים אני יכול להגיד שהסיכוי לזיהום, דימום או נקב שיצריך ניתוח מתקן הוא נדיר ביותר.

הינך מתבקשת לקרוא את דף המידע על היסטרוסקופיה והטופס הסכמה.

לאחר קריאת דף המידע וטופס ההסכמה נבקשך למלא את פרטייך בטופס הנמצא בהמשך הדף ולסמן V כדי לאשר שקראת את הכתוב ב"דף מידע – היסטרוסקופיה" ו"בטופס ההסכמה – היסטרוסקופיה".

בברכה ורפואה שלמה,

ד"ר חן גולדשמיט

 

ד"ר חן גולדשמיט – מומחה בגינקולוגיה, בהיסטרוסקופיה ולפרוסקופיה

לקביעת תור להיסטרוסקופיה ניתן ליצור קשר בטלפון (מתאמת: ענת רבינוביץ') 052-4822880